2021-03-30 10:42:18• hírek • Bede Emőke

Az ötödik földgázkút kifúrására készül a Serinus Energy

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A földgáz és kőolaj kitermelésére specializálódott Serinus Energy közel 17 millió dolláros nyereségre tett szert a tavalyi évben Romániában, mely mintegy 11 százalékos többletet jelent 2019-hez képest. Mindez annak köszönhető, hogy Szatmár megyében, Majtény községben egy újabb kutat helyeztek üzembe, s ezzel nem kevesebb mint 86 százalékkal ugrott meg a kitermelt földgáz mennyisége – írja a profit.ro.

Az idézett forrás szerint a Serinus Majtény község területén körülbelül 510 millió köbméternyi hasznosítható földgáztartalékot tart számon, ami Románia éves fogyasztásának körülbelül 4 százalékának felel meg. A cég jelenleg három szondát üzemeltet itt, az utolsó 2020 első felében vált aktívvá. 2021 januárjában kifúrtak egy újabb kutat, mely az előrejelzések szerint naponta 667 boe (hordó kőolaj-egyenérték) földgáz kitermelésére lesz alkalmas. Úgy tudni, a Moftinu-1008 kódjelű kút beüzemelése már nem várat sokat magára, viszont a Serinus azt is célul tűzte ki erre az évre, hogy kifúrják az ötödik szondát is, melynek munkálatai várhatóan az év második felében kezdődnek majd.


Ami a cég tavalyi eredményeit illeti, a Serinus 2020-ra napi átlagban 2.340 boe kitermelést regisztrált, mely 68 százalékos emelkedést jelent a megelőző évhez képest. Ebben azonban nem csak a Szatmár megyei kutak játszottak fontos szerepet, hiszen a lengyel vállalat öt olaj- és gázipari koncesszióval rendelkezik Tunéziában is. Noha a termelés nőtt, a bevételek tekintetében mégis minimális csökkenés figyelhető meg: 24,4 millió dollár helyett csak 24 millió folyt be, melynek hátterében első sorban az áll, hogy a világjárvány miatt a nyersanyagárak is visszaestek.


A kifejezetten a romániai műveletekből származó bevételek 2020-ban 11,2 százalékkal, 15,2 millió dollárról 16,9-re emelkedtek, Tunéziában pedig 22,8 százalékos gyarapodást könyveltek el, melynek eredményeképp 7,1 millióról 9,2 millió dollárra nőtt a cég bevétele. Az említett évben a Serinus 5,5 millió dollárt fektetett be, melyből 4,2-t Romániában használtak fel a Moftinu-1004 jelzésű kút kifúrására és a Moftinu-1008 előkészületeire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: